Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Behajtási költségátalány

2014.11.25

A behajtási költségátalány 2013. július 1-én került be Polgári Törvénykönyv rendelkezései közé és az ezzel kapcsolatos rendelkezések a 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk-ban is megtalálható.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:155. § (2) bekezdése értelmében, ha vállalkozások közötti szerződés esetén a kötelezett fizetési késedelembe esik, köteles a jogosultnak a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezésére negyven eurónak a Magyar Nemzeti Bank késedelmi kamatfizetési kötelezettség kezdőnapján érvényes hivatalos deviza-középárfolyama alapján meghatározott forintösszeget megfizetni. Ez a rendelkezés kizárólag a 2013. július 1. után kötött szerződésekre vonatkozik.
Fizetési felszólításra nincs szükség. A kötelezett késedelme esetén a 40 euro behajtási költségátalány minden további feltétel nélkül jár.
Fontos tudni, hogy a feleknek nincs lehetőségük a szerződésükben kizárni a behajtási költségátalány fizetését, illetve azt alacsonyabb összegben meghatározni. Viszont a hitelező nyilatkozattal lemondhat e követeléséről.

A behajtási költségátalánynak nincs illeték és általános forgalmi adó vonzata, azonban számviteli és társasági adó vonatkozásában a kötelezett könyveiben egyéb ráfordításként a vállalkozás érdekében felmerült költség, míg a hitelező oldaláról a megfizetett költségátalány egyéb bevételnek minősül.

JZI