Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bérkompenzáció 2012.

2012.01.31

Rövidesen megnyílik az a 21 milliárd forintos pályázati keret, amelyből vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, amelyeknek gondot okoz az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben.

A pályázat célja, hogy a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló elvárt béremelések teljesítése – különösen a magas élőmunka igényű tevékenységet végző gazdálkodó szervezeteknél – ne járjon elbocsátásokkal - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A pályázaton – amelyet kizárólag elektronikus úton a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainál lehet majd benyújtani – belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt, az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó intézmények kivételével.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja – 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen – továbbá azt, hogy 2011-es statisztikai állományi létszámát nem csökkenti 2012-ben. Nem pályázhat olyan cég, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek, vagy 60 napnál régebben lejárt köztartozása van. A pályázó támogatási igénye nem lehet évi 100 ezer forintnál kevesebb.

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás nyújtható a 2012. évi elvárt béremelés 5%-os, saját erőből finanszírozandó részéből legfeljebb 3%-ot kitevő rész teljes (bér és szociális hozzájárulási adó) 2012. évi költségeire. A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka igényű tevékenységet folytatnak és a pályázó által foglalkoztattak bruttó átlagkeresete alacsony. A pályázat keretében támogatás ún. csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható.    

 1013/2012. (I. 26.) Korm. határozat a bérkompenzációról pdf