Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megszünt a végtörlesztéshez adható kamatmentes munkáltatói pénzkölcsön és vissza nem térítendő támogatás

2012.01.20

Az állami adóhatóság honlapján 2011. december 12-én közzétett, a munkavállaló végtörlesztéséhez adható munkáltatói kamatkedvezményes hitelről, vissza nem térítendő támogatásról szóló tájékoztató - törvénymódosítás következtében - több ponton az alábbiak szerint módosul.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) a végtörlesztésre adómentesen adható munkáltatói pénzkölcsönre (Szja tv. 72. § (4) bekezdés o) pont) és vissza nem térítendő támogatásra (Szja tv. 1. számú melléklet 2.8. pont) vonatkozó rendelkezései jogszabályváltozás miatt (a módosítást a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló 2011. évi CXCIII. törvény tartalmazza) 2011. december 31-ét követően nem alkalmazhatók. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az a juttatás minősülhet adómentesnek, amelyek folyósítása legkésőbb december 31-én megtörtént.

Nincs akadálya azonban annak, hogy a munkáltató 2012. január 1-én vagy azt követően adjon az Szja tv. 72. § (4) bekezdés f) pontja alapján kedvezményes hitelt a munkavállalójának (akár végtörlesztésre), feltéve természetesen, hogy az f) pont kritériumai maradéktalanul megvalósulnak. Kiemelendő, hogy ilyenkor figyelemmel kell lenni a méltányolható lakásigény mértékére.

Amennyiben a nyújtott munkáltatói hitelre, támogatásra a fentiek alapján kedvezményes adójogi szabály nem alkalmazható, úgy a kapcsolódó közterheket meg kell fizetni. Kamatkedvezményes pénzkölcsön esetén a személyi jövedelemadó a kifizetőt (a hitelt nyújtó munkáltatót) terheli, melynek alapja a kamatkedvezményből származó jövedelem 1,19-szerese, mértéke 16 százalék. Az adóköteles vissza nem térítendő támogatás a munkavállaló nem önálló tevékenységből származó jövedelmeként viseli az adót.

Természetesen adóköteles munkáltatói hitel, támogatás folyósítható 2011. december 31-ét követően is.

forrás: www.apeh.hu