Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Változások a pénztárgépek használatával kapcsolatban 2013.

2013.02.22

A pénztárgéphasználatra kötelezett adózó elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépet 2013. április 30-ig üzemeltethet, azonban a 2013. június 30-ig terjedő türelmi időszakban az állami adóhatóság nem szankcionálja az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát – derül ki a közleményből, így a cégek két hónap haladékot kapnak az átállásra. A NAV március 10-ig honlapján közli azon pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését, amelyeket a cégek június 30-a után nem használhatnak.

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépeket 2013. december 31-ig lehet üzemeltetni. Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet használó adózó 2013. július 1. és 2013. december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti az állami adóhatóság felé. Ennek technikai részleteit szintén március 10-ig hozza nyilvánosságra a NAV.

A pénztárgéphasználatra nem kötelezett adózó hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethet.

Az új pénztárgépek központi elemét az adóügyi ellenőrző egység (AEE) jelenti majd. Ez a pénztárgép önállóan elkülöníthető, zárt, elektronikus adattároló és mobil adatkommunikációs egysége, mely az adóügyi bizonylatokat és elektronikus nyilvántartásokat tartalmazza, és biztosítja a pénztárgép és a NAV közötti titkosított adatkommunikációt.

Az AEE folyamatosan rögzíti a pénztárgépen zajló eseményeket: a bizonylatok kiállításán túl az áramszünetet, ki- és bekapcsolásokat, a gyakorló mód használatát is – olvasható a közleményben.

Az AEE jelentéseit a NAV szervere kezdeményezi: ez biztosítja, hogy az adózó ne rendelkezzen információval a legutóbbi jelentésről.

Vannak kivételek

Ha az adózónak valamely pénzátvételi helyén a mobil adatkapcsolat nem érhető el, az adózó az állami adóhatósághoz egyedi mentesítés iránti kérelemmel fordulhat. Az egyedi mentesítés 1 évre szól és meghosszabbítható.

A mentességet kapott adózó az AEE-ben tárolt, adatszolgáltatással érintett adatokat CD/DVD lemezen, vagy egyszer írható optikai adathordozón havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig küldi majd meg az illetékes adóhatóságnak.

Az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek tulajdonosainak havonta, elektronikus úton kell elküldeniük az elektronikus naplók adattartalmát.

A NAV új ellenőrzési szempontja a pénztárgép átállással kapcsolatban

Közleményében a NAV részletezi, miféle új távlatok nyílnak a revizorok előtt az elektronikus kapcsolat létrejötte után.

A nyilvánvaló ellenőrzési lehetőségeket túl az adóhatóság képes lesz például kiszűrni a be nem jelentett telephelyeket a pénztárgép-szervizek által bejelentett üzemeltetési helyek és az adózó által bejelentett telephelyek összevetésével.

A be nem jelentett foglalkoztatottak felderítésére is alkalmas lehet az online kapcsolat: érdekes lehet a revizor számára az egyidejűleg működő pénztárgépek és a 08-as bevalláson szereplő foglalkoztatottak számának összevetése.

 

forrás: www.ado.hu

 

NAV közleménye a pénztárgéphasználatról 2013. pdf