Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Végtörlesztés cafeteria kereten belül vagy kamatmentes dolgzói kölcsönnel

2011.11.28

 

Az idei évi terveket a végtörlesztés is jelentősen átalakíthatja. A formálódó adószabályokban ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a munkaadó kamatmentes kölcsönt nyújtson a munkavállalójának. Ezt persze korábban is megtehette, ám az a lakáscélú beruházások, korszerűsítések mellett a végtörlesztésre is vonatkozhat. Adott esetben a munkaadó is kiválthatja így a munkavállaló devizaalapú hitelét.
 
A szabályok szerint a kamatmentesen adott kölcsön nem lehet több ötmillió forintnál, vagyis ha a teljes hitelt nem is, de annak egy részét megkaphatja kamatmentesen. Arra figyelni kell, hogy az összeget nem a magánszemély folyószámlájára, hanem az adott hitelintézet számlájára kell utalni. A munkaadó és a munkavállaló emellett megállapodhat a visszafizetés üteméről, a munkaadó akár jelzálogjogot is bejegyezhet az ingatlanra a kölcsön megadásáig.
 
Adhatja akár ajándékba is. A törvény szerint ugyanis az is adómentes, ha a munkáltató a lakáscélra − és végtörlesztésre − adott kölcsönt elengedi. Ehhez meg kell felelni néhány kritériumnak. Így a munkáltató a kölcsönt hitelintézet közreműködésével kellett folyósítsa, igazolni kell az eredeti bankhitel lakáscélú felhasználását, az elengedett összeg nem haladhatja meg az ötmillió forintot. Ez a devizaalapú hitelek kiváltását célzó kölcsönökre is kiterjed.
 
Ez az ajánlat nem a béren kívüli juttatás része, azonban lehetőség van cafeteria kereten belül is a végtörlesztésre. Ennek értelmében maximum 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak a munkáltatók. A pénzt közvetlenül a hitelező bank számlájára kell utalnia a munkáltatónak. Ha valaki már végtörlesztett, akkor is kérheti a munkáltatójától az adómentes támogatást. Ebben az esetben - megegyezés esetén és a szükséges iratok bemutatása után - a munkavállaló megkapná a pénzt a foglalkoztatójától. Erre a lehetőséggel 2012. febuár 28-ig élhet a dolgozó.