Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pénzforgalmi elszámolás az áfában

2012.11.04

Közösségi irányelvi alapokon 2013-tól lehetővé válik ún. pénzforgalmi elszámolás választása az áfa rendszerében azon adóalanyok számára, amelyek

  • a tárgy naptári év első napján a Kkv. törvény alapján kisvállalkozásnak minősülnek,
  • gazdasági céllal belföldön letelepedtek,
  • nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és
  • az összes adóköteles termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás (bizonyos kivételekkel) adó nélküli ellenértékének éves szinten göngyölített összege sem a tárgyévet megelőző naptári évben, sem a tárgyévben nem haladja meg a 125 millió forintnak megfelelő összeget.

A pénzforgalmi elszámolást választók kötelesek lesznek az általuk kiállított számlán egyértelmű utalással ezt a tényt feltüntetni.


A pénzforgalmi elszámolás lényege, hogy az ezt választók az általuk belföldön teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások után a fizetendő áfát az adót is tartalmazó ellenérték jóváírásakor, kézhezvételekor állapítják meg. Ezzel összhangban termékbeszerzéskor, szolgáltatás igénybevételekor a rájuk áthárított áfalevonási jogot legkorábban az ellenérték megfizetésekor gyakorolhatják.
A „hagyományos” eljárással adózó adóalanyok számára is fontos, hogy ha pénzforgalmi elszámolást választó adóalanytól számlát fogadnak be, akkor a számla alapján adólevonási jogot a vevő is csak pénzforgalmi alapon, a számla kifizetettségét követően gyakorolhat.

 

forrás: www.kpmg.com